SAGA C. este o solutie care permite informatizarea activitatii contabile pentru firme mici si mijlocii, cabinete de contabilitate sau contabili independenti.
Programul este gratuit* si nu contine nici un tip de limitari.

Avantaje:  

Citeste mai departe...


Newsletter

Abonati-va la newsletterul nostru completand acest formular

Nume:

Email:

Sondaj de opinie

Ce parere aveti despre SAGA
 
Home Intrebari noi Modificarile intervenite in jurnalele si registrele de TVA
Modificarile intervenite in jurnalele si registrele de TVA PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 02 Septembrie 2012 00:00

In scopul evidentei TVA, persoanele impozabile stabilite in Romania au obligatia sa intocmesca evidente si registre (jurnalele de cumparari, de vanzari, registrul nontransferurilor, registrului bunurilor mobile corporale primite in scopul expertizarii sau efectuarii de lucrari asupra acestora) care sa cuprinda cel putin elementele prevazute pentru fiecare dintre acestea la punctul 79 din Normele Metodologice date in aplicarea titlului VI din Codul Fiscal.

      Modelele orientative ale jurnalelor si registrelor care trebuie intocmite conform art. 156 din Codul fiscal sunt propuse in anexele nr. 1-4 ale Ordinului nr.1327/2008, publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 364 din 13/05/2008. Asa cum se prevedea si in Ordinul nr. 2.217/2006, aceste documente nu sunt formulare tipizate stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor. Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila, conform specificului propriu de activitate.

      Conform noilor modele propuse, din Jurnalul pentru vanzari este eliminata coloana de "Valoarea T.V.A." pentru bunurile si seviciile cu "taxare inversa" (care de altfel nici nu isi avea sensul deoarece oricum nu se colecta T.V.A. in aceasta situatie) si se introduce o coloana noua in care trebuie trecuta valoarea bunurilor si serviciilor prestate pentru care s-a aplicat un regim special, conform art.152.1 sau 152.2 din Codul fiscal.

      In Jurnalul pentru cumparari se renunta la clasificarea achizitiilor de bunuri si servicii pe categoriile "Bunuri de capital", "Bunuri destinate revanzarii" si "Alte bunuri si prestari de sevicii pentru nevoile firmei", clasificare la care se renuntase deja in Decontul de TVA, iar bunurile si serviciile pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei sunt impartite acum pe 2 categorii distincte: cele conform art.150 alin. (1) lit b)-g) si cele conform art. 160 din Codul fiscal.

     La Registrul nontransferurilor de bunuri nu mai trebuie completate codul de inregistrare in scopuri de TVA al primitorului bunurilor si valoarea bunurilor returnate si a celor care nu se returneaza, in schimb trebuie trecuta data transportului bunurilor returnate dupa prelucrare sau expertiza.

      In cazul Registrului bunurilor mobile corporale primite in scopul expertizarii sau efectuarii de lucrari asupra acestora nu se mai completeaza codul de inregistrare in scopuri de TVA al expeditorului, valoarea bunurilor primite si a celor care se returneaza clientului dupa expertiza sau prelucrare. Trebuie insa completate informatiile cu privire la descrierea si cantitatea bunurilor care nu se mai returneaza clientului.

      Documentele prevazute mai sus se pot intocmi manual sau prin utilizarea sistemului informatic, dupa caz. Se pot stoca prin orice metode si in orice loc, in urmatoarele conditii:

        a) locul de stocare sa se afle pe teritoriul Romaniei, cu exceptia celor intocmite prin mijloace electronice, care pot fi pastrate in orice loc, daca pe perioada stocarii:

              1. se garanteaza accesul on-line la datele respective;

              2. se garanteaza integritatea continutului documentelor respective;

       b) in cazul stocarii prin mijloace electronice, aceste documente sa fie puse la dispozitia organelor fiscale competente fara nicio intarziere, ori de cate ori se solicita acest lucru.

 

Ultimile stiri

Statistici site

Arhiva

Articole populare


Copyright © 2020 Softman.ro - distribuitor Saga Software. Toate drepturile rezervate.
SEO